Human Asset SRL

Clinceni, Ilfov

0723.198.911

Cum răspundem la prima întrebare a clienților noștri

27 octombrie 2021

De ce să externalizez un serviciu? De ce aș apela la o societate pentru gestionarea serviciilor de resurse umane?

 

Hai să încercăm să răspundem la aceste întrebări, analizând din ambele perspective, pro și contra, această soluție.

 

În primul rând să discutăm despre utilitate. Dacă ai nevoie de o persoană dedicată acestei activități (administrare personal sau salarizare) înseamnă că organizația ta este suficient dezvoltată și gata să treacă la etapa următoare.

 

Aparent, soluția propriului angajat este mai accesibilă, însă presupune un proces de recrutare de durată și, în timp, cheltuieli suplimentare (birou, laptop, softuri, cursuri de formare profesională, etc).

 

O societate specializată elimină aceste costuri. Este mai eficient să stabilești o colaborare cu specialiști în domeniu care îți asigură accesul la servicii eficiente, mereu actualizate din punct de vedere legislativ.

 

Un serviciu externalizat este personalizat pe specificul activității tale. Specialiștii pot face propuneri care să îmbunătățească mediul de lucru și eficiența capitalului tău uman, aspect mai puțin întâlnit în cazul angajaților proprii, limitați de relația de subordonare față de managerul companiei.

 

Dacă revenim la costuri, trebuie să facem precizarea că societatea cheltuie mai mult cu un salariat decât cu un contract de prestări servicii. Putem lua în calcul salariul minim pe economie (care, apropo, din ianuarie se va majora la 2.550 lei, să fiți pregătiți) pe care trebuie să-l plătiți indiferent de numărul de salariați pe care îl aveți. Cu un prestator extern aceste costuri sunt negociabile și sunt, de cele mai multe ori, mai reduse.

 

Un aspect important este protecția datelor personale ale angajaților tăi. Este posibil ca respectarea politicilor GDPR să fie greu de realizat (și chiar mai greu de urmărit) mai ales în companii mici în care noțiunea de “confidențialitate” este influențată de cea de “prietenie”. Un serviciu externalizat pune la adăpost toate informațiile legate de angajații tăi și răspunde pentru ele.

 

Chiar și încetarea colaborării cu o societate dă mult mai puțină bătaie de cap decât încetarea relațiilor de muncă în cazul unui contract.

 

Totuși, relația cu un prestator de servicii de resurse umane are limitele ei. Pentru o societate dezvoltată, cu peste 50 de angajați, cu mai multe puncte de lucru în localități diferite, externalizarea acestor servicii poate avea succes mai degrabă pe servicii singulare (de exemplu salarizare sau audit sau consultanță). În asemenea situații, un angajat (sau mai mulți) care se ocupă de partea de administrare personal poate presta servicii mai mulțumitoare decât colaboratorul extern.

 

Ca o concluzie, fiecare antreprenor poate alege varianta pe care o consideră cea mai potrivită pentru afacerea sa atât timp cât are în vedere cel mai important aspect: doar lucrând cu specialiști vei avea de câștigat.